Index Vakbarát Hírportál

A szúnyogok mindjárt behozzák a trópusi betegségeket Angliába

2015. március 23., hétfő 12:22

Némi további melegedés, és Nagy-Britannia hamarosan ideális élőhelyet jelent majd a vírushordozó szúnyogoknak – áll egy új tanulmányban.

A klímaváltozás egyik hamarosan várható eredménye, hogy a Brit-szigeteken is meg fog telepedni a több trópusi betegség kórokozóját is szállító tigrisszúnyog. Az eredetileg ázsiai vérszívó felelős elsősorban a trópusi regényekből is ismert dengue-láz és a Chikungunya-láz terjedéséért. Összeurópai problémáról van szó: tigrisszúnyogokat már észleltek a Benelux országokban is, de Magyarország közelében, a Balkánon is jelen vannak.

Az ázsiai tigrisszúnyog leginkább használt gumiabroncs-szállító hajókon érkezik Európába, a gumik belsejében összegyűlő esővíz tökéletes hely a peték lerakására. A hobbinövényként népszerű szerencsebambusz iszapja is kiváló táptalaj. Nem minden tigrisszúnyog vírushordozó, de a vírusok megjelenése után a szúnyogoknak köszönhető a betegség elterjedése.

A szúnyogok érzékenyen reagálnak az időjárás-változásokra: a mostani tanulmány szerint 2 Celsius-foknyi hőmérséklet-emelkedés egy hónappal hosszabbítja meg a  szúnyogszezont Nagy-Britanniában.

Rovatok