Index Vakbarát Hírportál

Ezt is megéltük, megvan az első nem Földön teljesített maraton

2015. március 25., szerda 00:21

Úgy 11 évvel és 2 hónappal elmaradva a világcsúcstól, (a kenyai Dennis Kimetto 2 óra 2 perc 57 másodperccel a legjobb a futó), de az Opportunity marsjáró is teljesítette a maratoni távot. Azért mégis csúcs a 42,195 kilométere, mert ennyit más bolygó felszínén még sosem tett meg ember által irányított jármű.

Az óriási teljesítményt a NASA Jet Propulsion Laboratoryban maratoni váltófutással fogják megünnepelni a munkatársak. A Marson már el is neveztek egy részt Maraton-völgynek.

Az Opportunity már eddig is csúcstartó volt, tavaly júliusban a 40 kilométerrel megdöntötte a szovjet Lunohod 2 szonda 1973-ban felállított rekordját. A holdjáró 39 kilométert tett meg öt hónap alatt.

„Ez a misszió nem a távolsági rekordok döntéséről szól, hanem arról, hogy tudományos felfedezéseket tegyünk a Marson, és inspiráljuk a jövő kutatóit, hogy még többet elérjenek. Bár maratont futni a Marson elég menő érzés" – mondta Steve Squyres, a Cornell Egyetem kutatásvezetője.

Az Opportunity 2004-ben kezdett működni, hogy víz nyomait keresse a bolygón. Élettartama messze felülmúlta a várakozásokat, így a tudósok úgy döntöttek, hogy a további vizsgálatokat az Endeavour-kráter peremén végzi el a marsjáró.

Rovatok