Index Vakbarát Hírportál

A kínaiak rejtegetik a legcukibb nyulat

2015. március 27., péntek 10:36

Kína északnyugati vidékein, a Tianshan-hegység szirtjein él egy állat, amit pont húsz éve nem sikerült lefotóznia senkinek. Ez nagy kár, mert most, hogy igen, kiderült, hogy erről az állatról rengeteg fotót kéne készíteni.

A National Geographic friss, kínai számában közreadott képek alapján ugyanis kiderült, hogy a visszahúzódó, rejtőzködő életmódot élő, ili pika nevű nyúl fantasztikusan néz ki, talán a legfotogénebb nyúlféle a világon. Ráadásul hivatalosan

a pocoknyúlfélék

családjába tartozik, aki ezt ki bírja mondani a vigyorgás legkisebb kényszere nélkül, sürgősen simogasson meg valami állatot.

A fajt először 1983-ban fedezte fel Li Weidong fotós, azóta viszont csak a nyomok és a nyúlbogyók elemzésével tartották számon, hogy hol élnek a nyulak, és nagyjából hányan lehetnek (nagyjából ezren, ne kérdezzék, milyen matematikai formula segít a nyúlszar mennyiségét konkrét nyúlpopulációra váltani).

Szakemberek szerint az éghajlatváltozás állhat a nyulak eltűnése mögött: egyszerűen feljebb költöztek a hegyek oldalán, hogy az idő nagyobb részében hóval borított területeket találjanak. Lassan már nem lesz hova menekülniük, mondják a faj jövőjét féltő természetvédők, ráadásul az állat nem szerepel a védett állatok hivatalos, kínai listáján.

Rovatok