Index Vakbarát Hírportál

A grafén segítségével felgyorsítható a DNS-szekvenálás

2015. március 30., hétfő 18:28

Az egyetlen szénatom vastagságú grafénlemez lényegesen felgyorsítja a DNS szekvenálását a Melbourne-i Egyetem kutatói által kidolgozott eljárással, amely  forradalmasítja az orvosi kutatásokat és az egészségügyi vizsgálatokat - írja az MTI. Az ausztrál tudósok az általuk kidolgozott grafén alapú szenzorokat a Nature Communications legújabb számában mutatták be.

A grafén keményebb a gyémántnál, jobb elektromos vezető, mint a réz, rugalmasabb a guminál, így a nanotechnológiai alapanyag az elektronikától az orvostudományig számos területen hozhat áttörést. Ilyen például az orvosi diagnosztikában, az igazságügyi orvostanban, a biológiai kutatásokban alkalmazott szekvenálás, amikor a DNS-t alkotó alapegységek, az úgynevezett nukleotidok (adenin, guanin, citozin és a timin) sorrendjét vizsgálják. E négy alapegység egyedi sorrendje határozza meg minden élő szervezet egyedi genetikai alapprogramját.

A kutatást végző Jiri Cervenka és Nikolai Dontschuk eredményeikkel kapcsolatban kiemelték, az új eljárást a grafént alkotó szénatomok hexagonális (hatszögletű) rácsszerkezete teszi lehetővé, amelyet a Melbourne-i Egyetem tudósai atomi dróthálóhoz hasonlítottak.

„E hálón, azaz a grafén alapú szenzor pórusain átbújó DNS-molekula nukleotidjainak mindegyike mérhetően másképp torzította a grafén elektronszerkezetét” - magyarázta Nikolai Dontschuk, hozzátéve, hogy az eljárás révén lényegesen olcsóbbá válik a DNS-szekvenálás. A jelenleg alkalmazott módszerekkel szemben nem kell majd a tesztek eredményeire sem várakozni, mivel a grafén alapú szenzorok valós időben történő elemzést tesznek lehetővé.

Rovatok