Index Vakbarát Hírportál

Egy golyóstollnyi kismadár 3 nap alatt átrepüli az óceánt

2015. április 1., szerda 14:15

Az újvilági poszáták közé tartozó lombjáró egy semmi kis énekesmadárnak tűnik, de 10-20 grammos súlya ellenére ő az egyik legprofibb az összes vándormadár közül. A hátára applikált miniatűr helymeghatározók adatiból az derült ki, hogy alig három nap alatt, megállás nélkül repül át az Atlanti-óceán fölött, amikor koraősszel északról Dél-Amerikába, Kanadából Venezuela, Kolumbia környékére költözik át.

A hosszú útnak van egy nagyjából 2500 kilométeres szakasza, amikor szárazföldi megálló nélkül kell a nyílt tengeren átrepülnie. Ezt egyhuzamban, 43 km/h-es sebességgel abszolválja - vagyis három nap alatt olyan távolságot tesz meg, ami a legtöbb embernek ennyi idő alatt autóval is fárasztó lenne.

Hogy legyen hozzá ereje, indulás előtt majdnem megduplázza a súlyát, így éri el a 20 grammot (képzeljen el két vékony szelet repülő párizsit, az nyom ennyit), amiből szerencsés esetben 15-öt megőríz a célbaérésig. Az nem világos, hogy repülés közben tud-e táplálkozni rovarokkal, de ilyenekből gyaníthatóan amúgy sincs túl nagy bőség a nyílt óceán felett.

Egy mostani kutatásban azt modellezték le, hogy kalóriabevitel és energiaráfordításilag ez a teljesítmény egyáltalán elvileg lehetséges-e - az eredmény szerint az, ami a lombjárókat is bizonyára megnyugvással tölti el. Hogy miért repül ennyire veszélyes útvonalon, a kutatók továbra sem értik.

Rovatok