Index Vakbarát Hírportál

Alakváltó békát találtak Ecuadorban

2015. április 2., csütörtök 17:07

Gyors átváltozásra képes apró békafajt fedeztek fel Ecuadorban, az Andok esőerdőiben amerikai tudósok. A 2,5 centiméternél kisebb éjjeli állatból csak hét egyedet sikerült eddig befogni - írja az MTI. A kis kétéltű az első ismert gerinces faj, amely meg tudja változtatni a külsejét - közölte Juan Manuel Gauyasamin, a quitói Indoamerikai Műegyetem biodiverzitási és klímaváltozási kutatóintézetének (BioCamb) vezetője.

A londoni Linné Társaság Zoological Journal című folyóiratában megjelent leírás szerint a zöldes színű, kevesebb mint 2,5 centiméteres Pristimantis mutabilis öt és fél perc alatt képes megváltoztatni bőrszövetét, annak érdes és tüskés felületét tükörsimává, síkossá átalakítani. IIyen jelentős bőrszövet-átalakulást eddig még sosem figyeltek meg, a kaméleon is csak a színét tudja megváltoztatni. 

Külsejének megváltoztatásával az apró békafaj valószínűleg még könnyebben belesimul szokásos környezetébe, a mohába, és képes megvédeni magát a ragadozóktól.

A Pristimantis mutabilis éjjeli állat, fákon tanyázik és a hangok széles skáláját képes kibocsátani, ami ugyancsak szokatlan a kétéltűek körében.

A tudományos beszámoló szerint a faj elég gyakori Ecuadorban, bár nehezen megközelíthető élőhelye miatt eddig csak hét példányt sikerült befogni a Las Gralarias és a Los Cedros rezervátumban, Imbabura északi tartományában. A két élőhely populációi nagyon hasonlók, bár genetikailag némileg különböznek egymástól - közölte Juan Manuel Gauyasamin, aki meglepőnek nevezte, hogy "még mindig fel lehet fedezni teljesen új állatokat".

A parányi átváltozóművészt valójában már 2009-ben felfedezte az ecuadori esőerdőkben két amerikai kutató, Tim és Katherine Krynak a fővárostól, Quitótól 35 kilométerre nyugatra fekvő Las Gralarias rezervátumban, de csak most publikálták közleményüket a tudományos folyóiratban.

Ecuador 557 kétéltű fajjal a világ harmadik legsokszínűbb országa a gerincesek ezen osztályát illetően Brazília és Kolumbia után. Az utóbbi három évtizedben 15 új, korábban nem ismert kétéltűfajt azonosítottak a dél-amerikai országban.

Rovatok