Index Vakbarát Hírportál

Amnéziában szenved az Opportunity

2015. április 2., csütörtök 17:00

Egy hét sem telt el a legutóbbi szoftverfrissítés óta, és az Opportunity marsjárónak már megint gondjai vannak a memóriájával. A hosszú életű robotnak tavaly év végén kezdődtek a memóriagondjai, de március 20-án a mérnökök feltöltöttek egy új szoftvert, amely megakadályozza a hibás adattároló egység használatát. 

A Nasa munkatársai azonban március 25-én megint problémákat észleltek a flashmemóriával. John Callas, az Opportunity projektmenedzsere azt mondta, hogy az újabb hiba nem lepte meg őket, és szerinte csak később derül ki, hogy sikerült-e kiiktatni a legsúlyosabb memóriaproblémákat.

A legutóbbi rövid kimaradás során nem vesztettek el tudományos adatokat, és az Opportunity hamarosan folytatni tudta a munkát. Azért sem érdemes aggódni, mert az Opportunity életében már minden perc ajándék. Az űrszonda és ikertestvére, a Spirit 2004 januárjában szálltak le a Marson, és a küldetésük eredetileg csak három hónapos lett volna.

A földi irányítóközpont a Spirittel már 2010-ben elvesztette a kapcsolatot, de az Opportunity azóta is rendszeresen küldi vissza a mérési adatokat. A marsjáró múlt héten egy rekordot is megdöntött: elsőként tette meg a maratoni 42,195 kilométeres távot egy idegen bolygón. 

Rovatok