Index Vakbarát Hírportál

Ezer évre tönkretesszük az óceánokat

2015. április 2., csütörtök 12:56

Képzeljék el, milyen cudar lett volna az élet a Kárpát-medencében, ha a honfoglaló őseink teleszarták volna a Balatont, és csak mostanra lenne tiszta fürdővizünk. A tengeri élőlényeknek nagyon hasonló szituációval kell megküzdeniük. Egy tanulmány szerint az emberiség által okozott klímaváltozás néhány évtizede tartó romboló hatását az óceáni ökoszisztémák több mint ezer év alatt heverik ki.

A Kaliforniai Egyetem munkatársai a tengerfenéken lerakódott fosszíliák elemzésével, korábbi klímaváltozások hatásait kutatva jöttek rá arra, hogy a tengeri élőhelyek nagyon lassan regenerálódnak. Korábban az volt az általános elterjedt álláspont, hogy a helyreállítás pár száz év alatt végbemegy.

Sarah Moffitt több mint 5400 gerinctelen állat maradványait vizsgálta meg, melyeket Santa Barbara partjai közelében gyűjtöttek be. Ez azért lényeges, mert a korábbi, hasonló témájú kutatásokban egysejtű élőlényeket vizsgáltak, nem többsejtűeket.

A fúrással kinyert minták a 3400-16100 évvel ezelőtti korszakokat öleli át, és ezáltal betekintést nyert a legutóbbi nagy jégkorszakot megelőző, valamint az azt követő időszak eseményeibe. A jégkorszakot követő nagy olvadás során ugyanúgy globális felmelegedés történt, mint most. Elolvadtak a sarkvidéki jégsapkák, és az óceánokban hatalmas, oxigénmentes zónák alakultak ki.

Az üledéket Moffitt felszeletelte, és az így vett minták is alátámasztották, hogy a jégkorszakot megelőző periódus élőlényekkel teli, változatos ökoszisztémáját egy élettelen, sivár korszak követte, amikor csökkent a víz oxigénszintje.

„A múltbéli események megmutatják, hogy milyen érzékeny a környezetünk a földi klíma változásaira” - hangsúlyozta ki Moffitt. „Megmutatja, hogy ami most történik körülöttünk, annak nagyon hosszú távú következményei lesznek, és sem a mi életünkben, sem az unokáink életében nem fog helyreállni a természet.”

Rovatok