Index Vakbarát Hírportál

Majdnem elvesztettük az egyik leghíresebb űrszondát

2015. április 2., csütörtök 21:23

A 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstököst kutató Rosetta űrszonda 14 kilométerre közelítette meg március 28-án az üstökös felszínét, ám jelentős tájékozódási nehézségek léptek fel nála, emiatt a földi irányítók távolabbi pályára navigálták az űrszondát - közölte csütörtökön az ESA németországi irányítóközpontja.

Az űrszonda jeleit 24 órán keresztül annyira gyengén észlelték, hogy a földi irányítók majdnem elvesztették a Rosettát - közölte Sylvain Lodiot, a darmstadti irányítóközpont vezetője. Ennek az volt az oka, hogy irányantennája elkezdett elfordulni a Földtől, ami hatással volt a földi irányítóközponttal való kommunikációra. Az űrszonda ezért biztonságos üzemmódba kapcsolt.

Hétfőre sikerült visszatérnie normális üzemmódba, ám egy kis időnek el kell telnie ahhoz, hogy felújítsa tudományos működését - olvasható az ESA honlapján.

A Rosettát az irányítóközpontból szerdán jóval távolabbra vezényelték az üstököstől, mostantól nem fogja 100 kilométernél kisebb távolságra megközelíteni azt - magyarázta Lodiot.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös aktivitása növekszik ahogy egyre közelebb kerül a Naphoz. A közelében lévő Rosettának repülése során az üstökösből kiáramló gázok és por egyre sűrűbb térségein kell áthaladnia. Emiatt az űrszondának és nagy napelemeinek jelentősen több akadállyal kell megküzdeni. Amint azt az üstökös február 14-i megközelítésekor már észlelték a szakemberek, az űrszonda csillagkövetői, amelyeket a navigációhoz használják, összezavarodnak, és az üstökös törmelékeit összetévesztik a csillagokkal. Február 16-án a Rosetta hat kilométernyi távolságba került az üstököshöz.

Rovatok