Index Vakbarát Hírportál

Meteor robbant az ország fölött

2015. április 6., hétfő 21:34

Körülbelül 5 perce Budapesten, a 14. kerületben Rákosfalván, de a 16. kerület irányából valamit láttam lezuhanni az égből. [...] Egy darabig úgy világított mintha egy magnéziumszalagot gyújtottak volna meg és tűzpiros csóvája is volt. Valamennyivel a föld fölött kialudt.

– írta olvasónk, Gábor, vasárnap este háromnegyed nyolckor. Hasonlókról számolt be Tamás is, aki ugyancsak Zuglóból látta a meteort. Az Időkép azt írja, Miskolcon még a meteor robbanásszerű hangját is hallani lehetett.

A Facebookon folyamatosan érkeznek az új bejegyzések az eseményről a Tűzgömb rajongók csoportjába. Eszerint a meteor valahol Miskolc környékén érkezhetett meg Magyarország fölé fél nyolc körül. A robbanást viszont még 45 kilométerrel arrébb is hallani lehetett.

A Csillagászat.hu cikke szerint a meteor olyan fényesen világított, akár a telihold. A fénye zöldes volt, a csóvája perceken át látható maradt. Egy szemtanú beszámolója szerint a robbanás hangja 30-40 másodperccel követte a fényt; ebből arra lehet következtetni, hogy a tűzgömb 10 kilométer magasan robbanhatott föl.

A csillagaszat.hu-ra folyamatosan kerültek fel a meteorról készült felvételek, ezt például egy rákospalotai kereszteződésben álló autó kamerája rögzítette:

Ez pedig Farádon készült, Győr-Moson-Sopron megyében:

Rovatok