Index Vakbarát Hírportál

Néhány millió év a sötétben és az evolúció eltünteti a szemed

2015. április 8., szerda 21:50

A teljes sötétségben, az óceán mélyén barlangokban élő rákok tanulmányozva a tudósoknak sikerült tetten érniük az evolúciót: a rákoknak ugyanis szemük már régóta nincs, de az agyukban megtalálták az elcsökevényesedett látókérgüket, amely valószínűleg az elmúlt 1-2 millió év alatt fejlődött vissza, írja a BBC.

"Három féle rákot vizsgáltunk. Mindegyik alfaj barlangokban él, nagyon kevés van belőlük és nagyon nehéz hozzájuk férni" - mondta a kutatás vezetője, Dr. Martin Stegner, a rostocki egyetem kutatója. A rákokat a Bermudákról, Olaszország partjairól és dél-afrikai barlangokból szedték össze.

Az állatok sajnos csak preprált formában tudták megvizsgálni, így azt nem tudják, hogy pontosan hogyan működik az agyuk, de sikerült elkülöníteniük a különböző agykérgeket és agyfunkciókat. Így pedig össze tudták hasonlítani a barlangi rákok agyát a legközelebbi evolúciós rokonaik agyával, és ebből arról is vontak le következtetéseket, hogy hogyan nézett ki a három különböző rákfaj legközelebbi  közös ősének az agya.

Érdekes módon a rákok agyában az érintésért és a szaglásért felelős területek ugyanakkorák maradtak vagy még növekedtek az elmúlt 200 millió évben, mióta a három fajta rák őseinek a fejlődése elkülönült egymástól, ugyanakkor a látásért felelős részek viszont jelentősen összementek.

Az talán nem annyira meglepő, hogy a teljes sötétségben élő állatok látókérge szép lassan visszafejlődik, de ezt a tendenciát eddig még sosem sikerült bizonyítani ezeknek a rákfajoknak az esetében - mondta dr. Stegner. "Ez egy nagyon szép példája annak, hogyan változtatják meg az életkörülmények az idegrendszerünk felépítését".

Rovatok