Index Vakbarát Hírportál

Mégis létezett a Brontosaurus

2015. április 8., szerda 15:42

Évtizedekig elnyomták, mégis visszatért a filmekből ismert, kultikon Brontosaurus: paleontológusok legújabb vizsgálatai szerint a 30 tonnás, Flinstonesból ismert állat egyértelműen különbözik a vele jó ideje egynek tekintett Apatosaurustól. 

A két állat kapcsolata múlt század legnagyobb dinoszaurusz témájú vitája volt: Othniel Charles Marsh paleontológus 1879-ben leírt egy 80 láb hosszú gerincet és megkövesedett medencét, amit Brontosaurusnak nevezett el. A cél az volt, hogy legyőzze riválisát, Edward Drinker Cope-ot. Mindegyükik publikálta a maga leírásait a maradványokról.

 

Nem sokkal Marsh halála után, 1903-ban a tudósok találtak olyan csontvázat, ami úgy nézett ki, mint az Apatosaurus és a Brontosaurus keresztezése: egy hosszú nyakú óriás. Ezután a tudósok úgy döntöttek, hogy mindkét fajt egyetlen nemzetséggel írják le, és ez az Apatoszaurusz lesz.

Kedden viszont fordult a kocka: portugál és angol tudósok visszahozták a Brontoszauruszt. 300 oldalas beszámolójukban hosszasan sorolják, miért számít kihalt fajnak és nemzetségnek a Brontoszaurusz. A megtalált fosszíliák elemzése alapján (ezek közül többet csak az elmúlt 15 évben fedeztek fel), arra jutottak, hogy a két faj közötti különbségek annyira maghatározóak, hogy a Brontoszaurusz inkább egy teljesen új nemzetségnek számít.

Rovatok