Index Vakbarát Hírportál

Tüntetők miatt áll a teleszkópépítés

2015. április 8., szerda 15:18

A hawaii őslakosok több mint egy hete tartó tüntetéseinek hatására és több mint egy tucatnyi letartóztatás után a hawaii Mauna Kea vulkán tetejére megálmodott teleszkóp építője úgy döntött, hogy egy hétre leáll a munkálatokkal – írja az MTI.

Hawaii kormányzója, David Ige egy keddi sajtótájékoztatón közölte, hogy a világ egyik legnagyobbjának szánt teleszkóp építője, a TMT (Thirty Meter Telescope Observatory Corporation) cég a héten szünetelteti a munkálatokat és kész megvitatni a projekttel kapcsolatban felmerült kifogásokat.

Az őslakos hawaiiak nem a teleszkóp, hanem a helyszín ellen tüntetnek. A hegyet szent helynek tartják, mert teremtéstörténetük Hawaii legmagasabb pontján, Mauna Kea hegycsúcsán kezdődött. Úgy tartják, hogy Hawaii istene a vulkán tetején lakik, ráadásul ott van legszentebb és legmélyebben tisztelt őseik temetkezési helye.

A tudósok szerint a terület a teleszkóp számára is ideális. A várhatóan 2024-re működőképes berendezés tükrének átmérője el fogja érni a 30 métert, amely olyan nagy, hogy képes befogni a Föld felé 13 milliárd évnyi utat megtevő fényeket, amelyek alapján a teleszkópba pillantó csillagászok nagyjából képet kaphatnak az univerzum történetéről.

A TMT illetékese, Gary Sanders szerint az építkezési helyszínt nagy körültekintéssel választották ki. Mint fogalmazott: „a projekt helyszínén régészeti leletek és temetkezési helyek sincsenek”. Az őslakos hawaiiak a teleszkóp építésének megkezdése óta tiltakoznak a projekt ellen. Az elmúlt napokban több százan gyűltek össze a Mauna Kea vulkánon, és a rendőrség több mint egy tucat tüntetőt vett őrizetbe, akik megpróbálták elzárni a telephelyhez vezető utakat és akadályozni az építkezést a hegycsúcson.

A tüntetések egyik szervezője pozitív lépésnek nevezte a kormányzó mostani bejelentését, ám hangsúlyozta, hogy tovább folytatják a demonstrációkat. A TMT a Hawaii Egyetemtől bérli a vulkánon lévő területet.

Rovatok