Index Vakbarát Hírportál

A férfiak szebb férfiak miatt kockáztatnak

2015. április 9., csütörtök 16:34

Ausztrál kutatók eredményei szerint a férfiak többet kockáztatnak, ha jóképű férfi van a közelükben. A kutatók szerint ez egyfajta kompenzáló viselkedés: ha heteroszexuális férfiak azt látják, hogy egy másik férfi jobban néz ki, mint ők, megpróbálják a gazdagságukat (legalábbis annak látszatát) növelni. „Kockázatos, de sokat fizető döntéseket hoznak” – mondta Eugene Chan, az ausztrál University of Technology, Sydney kutatója.

A viselkedési kísérleteket 820 férfin és nőn végezték el. Miután képeket mutogattak nekik jól kinéző férfiakról, a heteroszexuális férfiak sokkal nagyobb valószínűséggel tettek kockázatosabb tétet, mint más esetben. Akkor sem kockáztattak ennyit, ha jól kinéző nőket mutattak nekik.

Az egyik kísérletben a férfiaknak férfi modelleket mutogattak, egy másik csoportnak pedig női modelleket. A harmadik csoport átlagosnak ítélt embereket látott.

A résztvevők ezután választaniuk kellett: 100 dollárt kapnak, vagy emelik a tétet, úgy, hogy 90 százalékos eséllyel semmit nem nyernek, 10 százalékuk volt viszont arra, hogy 1000 dollárt nyernek. A férfi modelleket látó férfiak választották legnagyobb arányban a tízszázalékos kockázatot. A hatás azoknál volt a legnagyobb, akik a modelleket sokkal jobban kinézőnek ítélték, mint saját magukat. A nőknél semmilyen különbséget nem találtak.

Rovatok