Index Vakbarát Hírportál

Oroszország 2030-ra a Holdra menne

2015. április 14., kedd 16:42

Igor Komarov, az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz) vezetője kedden Moszkvában jelentette be, hogy az orosz űrhajósok Holdra szállását 2029-2030-ra tervezik – írja az MTI. A Roszkozmosz vezetője elmondta, hogy ennek érdekében máris el kell kezdeni a munkát. Már kialakították az úgynevezett hasznos terhek Holdra juttatásának sémáját, és közel vannak a szükséges szupernehéz hordozórakéta gyártójának kiválasztásához.

Komarov arról beszélt, hogy Oroszországnak vezető szerepet kell vállalnia az űr hasznosításában, beleértve a Holdra, a Marsra és a Naprendszer más égitestjeire irányuló küldetések megvalósítását. Komarov azt is elismerte, hogy a Holdra szállás nem része a most készülő, 2016-2025-ig szóló új orosz szövetségi űrprogramnak. A korábbi programokból szinte mindegyiket megtartják, annak ellenére, hogy azóta megdrágultak.

Igor Komarov és Dmitrij Rogozin, az űrkutatásért és hadiiparért is felelős orosz miniszterelnök-helyettes hétfőn számolt be Vlagyimir Putyin államfőnek az orosz űrkutatási program alakulásáról, az orosz Távol-Keleten épülő Vosztocsnij nevű űrkikötő állapotáról. Komarov arról tájékoztatta Putyint, hogy az új szupernehéz hordozórakéta az Angara nevű rakétacsaládra fog épülni; a fellövését 2024-2025-re tervezik Vosztocsnijból. A Holdra repülést két szakaszban, az égitest körül keringő egyik űrállomáson való átszállással képzelik el.

A Lenta.ru orosz hírportál azt írja, hogy korábban Jurij Koptyev, a Roszkoszmosz tudományos-műszaki tanácsának elnöke az Eho Moszkvi rádióban még 2027-2028-ra tette az orosz űrhajósok Holdra szállásának idejét, és az emberes űrrepülés költségét 500 milliárd rubelre (2700 milliárd forint) becsülte.

Rovatok