Index Vakbarát Hírportál

Ennyi híja volt, hogy leszálljon a rakéta

2015. április 16., csütörtök 14:43

Megjelent egy videó a SpaceX polgári űrvállalat speciális, a fellövés és kiégés után egy előre meghatározott helyre visszatérő rakétájának leszállásáról. A kísérlet nem sikerült, a rakéta túl gyorsan jött, és bár leszállt a drónhajó fedélzetén kialakított platformra, felborult.

Ettől függetlenül a videón látszik, hogy tényleg csak a finomhangolás van hátra, és a SpaceX a következő néhány indítás valamelyikénél már jó eséllyel sikerrel szállhat le a rakéta első fokozatával.

A különleges kialakítású Falcon–9 úgy képes függőleges helyzetben állva leszállni, hogy miután leválik a rakétáról (a teherrakéta második fokozata és a Dragon űrkapszula ilyenkor halad tovább az előre kijelölt pályamagasság felé), egy kisebb fékezéssel a megfelelő visszatérési ívre navigálja magát, majd szabadesésben zuhanni kezd. Speciális csűrőlapok tartják irányban a rakéta testét, ami a hajófedélzet elérése előtt a maradék hajtóanyag segítségével, a hajtómű újraindításával fékezi magát.

A korábbi kísérletek során a rakéta már sikerrel landolt teljesen jól a víz felszínén, az eddigi két, hajófedélzetes leszállásnál azonban egyszer sem sikerült jól a próba. Az elsőnél a csűrőlapok irányításához használt folyadék fogyott el a landolás előtt, most kedden pedig egyszerűen túl gyorsan jött a rakéta, és a lendület felborította, miután leszállt.

Rovatok