Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan lezuhan a Merkúr első műholdja

2015. április 17., péntek 15:07

Várhatóan április 30-án csapódik a Merkúr bolygóba a NASA Messenger űrszondája. Ez volt az első műhold, ami a Naphoz legközelebbi bolygó körül keringett – írja az MTI.

A Messenger várhatóan a délutáni órákban, több mint 14 ezer kilométeres óránkénti sebességgel haladva fog becsapódni a Merkúr északi sarkvidékének közelében. Az ütközés ereje nagyjából 15 méteres krátert fog maga után hagyni. A roncs referenciapontként szolgálhat majd a BepiColombo nevű európai űrszondának, ami várhatóan 2024-ben érkezik a bolygóra. A maradványok abban is segítheti a szakértőket, hogy jobban megismerhessék a Messenger által a Merkúron észlelt, meglepően gyors eróziós folyamatokat.

A 2004 augusztusában indított Messenger néhányszor elrepült a Merkúr mellett, míg 2011 márciusában bolygó körüli pályára állt. A Messenger a Merkúr első műholdja és a második, ember által készített űrszonda a Naprendszer legbelső és legkisebb bolygójának közelében. Az első az amerikai Mariner10 volt, ami az 1970-es évek közepén háromszor közelítette meg a bolygót, de a Merkúr felszínének csupán egy részét tudta megfigyelni.

A Messenger jelentősebb felfedezései közé tartozik, hogy káliumot és ként azonosított a bolygó felszínén, pedig a Naphoz való közelségük miatt ezeknek el kellett volna párolognia. A Messenger ezen felül vízjég jelenlétét is megfigyelte, méghozzá olyan kráterek mélyén, ahová soha nem süt be a Nap.

Az űrszonda becsapódásának helyét a Földről nem látni, mert kívül esik a teleszkópok látószögéből, de a kutatók az utolsó pillanatig igyekeznek adatokat gyűjteni. A tervek szerint a Messenger még bepillant néhány kráter belsejébe, és tovább elemzi a bolygó különös mágneses terét.

Rovatok