Index Vakbarát Hírportál

Nagyjából 500 kisbolygó tart a Föld felé

2015. április 17., péntek 16:50

Nagyjából 500 kisbolygó jelenthet potenciális veszélyt a Földre a következő 100 évben, de a becsapódás veszélye nagyon kicsi, és egyébként is vannak megoldások a kivédésükre – írja az MTI.

Az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) bolygóvédelmi konferenciáján Detlef Koschny, az ESA Föld-közeli objektumokkal foglalkozó részlegének vezetője arról beszélt, hogy az ütközés esélye elhanyagolható, egyes esetekben egy a millióhoz. Az ESA figyelemmel kíséri a kisbolygók pályáját, megpróbálják kideríteni, hogy pontosan milyen égitestekről van szó, és azt is vizsgálják, hogy jelenthetnek-e veszélyt a Földre.

William Ailor, a Bolygóvédelmi Konferencia társelnöke arról beszélt, hogy a bolygóvédelem tíz éve még hobbinak számított, de mára az egész világot aggasztó probléma, lett amivel a NASA, az ESA és más intézmények szakértői foglalkoznak.

A konferenciát az ESA egyik szakosított kutatóintézetének számító Földfigyelő Központban (ESRIN) tartották az olaszországi Frascatiban. A résztvevők egy 2022. szeptember 3-ra előre jelzett vészhelyzetet – egy 400 méteres aszteroida becsapódását – szimulálva azt vizsgálták, hogy milyen teendőik lennének a különböző hatóságoknak egy hasonló vészhelyzetben.

Az űrkutatók ilyen esetekre két megoldást javasolnak: vagy egy mesterséges égitesttel ütköztetik az aszteroidát, ami így kibillen a pályájáról, és elkerüli a Földet, vagy nukleáris robbantással megsemmisítik azt. Az utóbbi esetben problémát jelenthet, hogy egy másodpercenként 10 kilométeres sebességgel haladó objektummal kell eltalálni egy ugyanilyen gyorsan haladó másikat, de egy kamerával felszerelt  önvezérelt  műhold is végrehajthatja a feladatot.

Rovatok