Index Vakbarát Hírportál

Mexikó megmentené a disznódelfint

2015. április 19., vasárnap 16:09

Átfogó programot hirdetett meg a mexikói elnök az ország jelképállata, a kipusztulás fenyegette kaliforniai disznódelfin megmentésére – írja az MTI.

A kaliforniai barnadelfinként is emlegetett tengeri emlős legfeljebb másfél méterre nő meg, a tömege nem haladja meg a 40 kilogrammot. Főleg kisebb halakkal és polipokkal táplálkozik. A vadon élő példányok száma olyan alacsony, hogy nem próbálják meg fogságban szaporítani őket.

A vaquita (Phocoena sinus) a világ legkisebb disznódelfinféléje; már csak 100 példány él belőle a Kaliforniai-öböl északi részén, főleg a Colorado folyó deltavidékén. Két éve még 200-ra becsülték a számukat. A környezetvédők szerint a faj 2018-ra kihal, ha nem történnek szigorú lépések a védelmére.

A disznódelfinek halászata már most is tiltott, de az eresztőhálós halászat járulékos veszteségeként egyes példányok olykor hálóba gabalyodnak és elpusztulnak. Az eresztőhálóval a mexikói halászok egy ritka árnyékhalfélére, a totoabára halásznak; ennek az úszóhólyagja drága potencianövelő és keringésjavító finomságnak számít a kínai konyhaművészetben.

A halászok segítségét kérték

Enrique Pena Nieto mexikói elnök a héten San Felipénben jelentette be, hogy két évre betiltja a kereskedelmi célú eresztőhálós halászatot a disznódelfinek lakta térségben. Jelképesen átadta a hálótilalom betartatására beszerzett új járőrhajók kulcsait is.

A halászati tilalom betartását műholdak, drónok, három katonai támaszpont, illetve egy kis járőrhajókból álló flotta segítségével ellenőrzik. A járőrözésben a halászok is részt vesznek, és fizetést is kapnak érte, sőt, a 37 millió dolláros program részeként megtérítik a halászati korlátozás miatt kieső veszteségeiket is. Az elnök szerint a környékbeli halászok együttműködésének köszönhetően a vaquitamentési program működni fog.

A mexikói kormány és a halászok megállapodást a Greenpeace történelmi lépésnek nevezte. A Természetvédelmi Világalap (WWF) mexikói szervezetének vezetője, Omar Vidal szerint a disznódelfin ugyanolyan emblematikus állata Mexikónak, mint az óriáspanda Kínának.

Rovatok