Index Vakbarát Hírportál

Az egyes elektronokat is észleli egy új műszer

2015. április 22., szerda 12:38

Az MIT kutatói olyan mérőeszközt fejlesztettek ki, amely képes különálló elektronok észlelésére. A tudósok a neutrínók vizsgálatához akarják felhasználni az új módszert. A berendezés radioaktív kripton gázt tartalmaz, amely a bomlása során elektronokat bocsát ki. Ezeket mágneses csapdába ejti, így egy rádióantennával képes észlelni az elektronok által leadott, nagyon nehezen mérhető erősségű jeleket. Ezzel a módszerrel a kutatók több mint 100 ezer elektront tudtak megvizsgálni, száz milliszekundum erejéig.

A Project 8 nevű kísérlet alapja a ciklotron-elv, amelyet elsőként a magyar Gaál Sándor írt le. Lényege, hogy a töltött részecskék a mágneses térbe kerülve úgy mozognak egy spirális pályán, hogy közben rádiójeleket bocsátanak ki. A kutatók ennek a jelnek a segítségével tudják minden eddiginél pontosabban megmérni az elektronok energiaszintjét.

A következő kísérleteket a tríciummal tervezik, mert annak viszonylag könnyű megmérni az elektronjait, így segíthet a nagyon nehezen vizsgálható neutrínók tömegének megmérésében. Amikor a trícium egy atomja héliumizotóppá bomlik, kibocsát egy elektront és egy neutrínót. A kutatók reményei szerint a kibocsátott részecskék teljes tömegének, illetve az elektron új módszerrel megmért tömegének különbsége kiadja majd a neutrínó tömegét.

Az eredmények a Physical Review Letters nevű folyóiratban jelentek meg.

Rovatok