Index Vakbarát Hírportál

Lassabb lehet a klímaváltozás, de attól még cselekedni kell

2015. április 22., szerda 10:48

A ma ismert fosszilis üzemanyagkészlet háromnegyedének a földben kell maradnia, ha el akarjuk kerülni a klímaváltozás legsúlyosabb lehetséges következményeit. Ezt a Földliga nevű, vezető klímatudósokból álló szervezet mondja, amely az április 22-i Föld Napjára időzítette a közleményét. Ugyanitt felhívják a figyelmet a kormányok központi szerepére is a globális felmelegedés elleni harcban.

A Nicholas Stern, Hans Joachim Schellnhuber és Jeffrey Sachs alkotta tudóscsoport szerint a fosszilis tartalék 75 százalékának érintetlenül hagyása szükséges ahhoz, hogy a 2 Celsius fokos hőmérséklet-emelkedési biztonsági limit alatt maradhassunk.

Közben egy új tanulmány valamelyest árnyalja a klímaváltozás kutatásának képét. A kutatás szerint lassabb a globális felmelegedés, mint ami az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) legrosszabb forgatókönyveiből kiolvasható. A Duke Egyetemen végzett kutatás az elmúlt ezer év hőmérsékleti adatait vizsgálta. Arra jutott, hogy a felszíni hőmérsékletben az óceánok és a légkör kölcsönhatása által okozott, természetes ingadozás mértéke megfelel az elmúlt évtizedekben tapasztalt felmelegedés mértékének.

A kutatók szerint ezek a természetes hatások olyan mértékben befolyásolhatják az üvegházhatású gázok okozta felmelegedés tempóját, hogy mindenképpen bele kell őket kalkulálni a klímaváltozási modellekbe, különben ezek következtetései jelentősen torzulhatnak. Az eredmények nem azt jelentik, hogy a klímaváltozás nem valós veszély, hanem hogy ennek a veszélynek a középutas forgatókönyvei realisztikusabb képet mutathatnak.

Rovatok