Index Vakbarát Hírportál

Új makákófajt fedeztek fel Tibetben

2015. április 22., szerda 11:23

Új makákófajt azonosítottak Tibetben kínai tudósok, akik szerint a populáció olyan kicsi, hogy védelemre szorul. A Modog megyében talált új faj a fehérpofájú makákó (Macaca leucogenys) rendszertani nevet kapta – írja az MTI.

Az új faj legfeltűnőbb, egyben névadó jellegzetessége a felnőtt egyedek pofájának elütő, fehér szőrzete, de többi makákótól hosszú nyaki szőrzete, viszonylag csupasz, rövid farka és orra sötét bőre is megkülönbözteti. A mély hangon ugató makákóktól eltér éles, magas vészkiáltásuk is.

A fehérpofájú makákót Li Cseng természetfotós pillantotta meg először 2012-ben. A fotós az állat jellegzetes üvöltésére figyelt fel. A nagyjából tíz egyedből álló csoport azonban visszaszaladt az erdőbe, mielőtt pontosabban megfigyelhette volna őket. 2013 októberében aztán Li részt vett egy felmérésben, amely Tibet vadon élő állatait vette számba. Modog megye őserdeiben felállított 31 kamerát, melyeket mozgásérzékelő hozott működésbe, ilyenkor egy-egy gép 15 másodpercenként három képet és egy 15 másodperces videót készített. A fél évvel később begyűjtött több száz fotón és több mint száz videón a makákók is megjelentek. 2014 decemberében pedig két kínai kutató, Fan Peng-fej és Csao Csao már gondolta, új fajt találtak.

Li 500 fősre becsülte a fehérpofájú makákók egyedszámát. Eddigi egyetlen ismert élőhelyük Modog. A kelet-himalájai térségben elterülő megye sokszínű élővilágáról ismert. Ugyan az erdőirtás régóta tilos a térségben, a tanulmány szerzői szerint az emberi tevékenység így is fenyegeti az ott élő állatokat: a helyi lakosság egyes csoportjai vadásznak a makákókra, élőhelyüket pedig a kormány által tervezett vízerőművek is veszélyeztethetik.

A felfedezést az American Journal of Primatology című, főemlősökkel foglalkozó szaklap legutóbbi számában tették közzé.

Rovatok