Index Vakbarát Hírportál

Ebolás majmokat gyógyított meg egy új vakcina

2015. április 23., csütörtök 17:50

Az ebola járvány elleni harc bíztató fejleményeiről számolt be legújabb számában a Nature nevű tudományos folyóirat. Hat majmot fertőztek ebolával, majd három nappal később a felüknek adtak a TKM-Ebola-Makona nevű gyógyszerből, amelyet úgy fejlesztettek ki, hogy a vírus nyugat-afrikai specifikációját gyógyítsa.

A vakcinával beoltott majmok túlélték a kritikus időszakot, nem beoltott társaik viszont meghaltak. A New York Times cikke szerint az ellenszert már embereken is tesztelik Sierra Leonéban, az eredmények viszont még nem nyilvánosak. A gyógyszer egy korábbi verzióját az Egyesült Államokon élő betegeken is alkalmazták már, hatásáról azonban semmit sem tudni, mert az érintettek más kezelést is kaptak közben.

Az új gyógyszert intravénásan adják be, influenzaszerű tüneteket produkálhat tőle a páciens: fájhat a feje, fáradákony lehet, belázasodhat. 2014 márciusa óta több mint tízezer embert halt meg az ebola vírus miatt. A legtöbben Libériában, Guinea-ban, Sierra Leonéban, Nigériában valamint az Egyesült Államokban.

Rovatok