Index Vakbarát Hírportál

Rögzítették egy ötven fényévre lévő bolygó színképét

2015. április 24., péntek 11:21

Először sikerült egy exobolygó által visszavert csillagfény optikai színképét rögzíteni, írja a Csillagaszat.hu.

Az 51 Peg b ötven fényévre van tőlünk, csillaga a Pegazus csillagképben található. 1995-ben fedezték fel, ez volt az első Naprendszeren kívüli bolygó, amelyik egy normál csillag körül kering. A forró jupiterek családjába tartozik, a tömege és a mérete a Jupiteréhez mérhető, de közelebb van a csillagához, így a hőmérséklete nagyon magas.

Jorge Martins chilei PhD-hallgató kutatócsoportja a HARPS bolygókereső spektrográfot használta a felvételhez. A módszer lényege: a csillag színképét a bolygó tranzitja közben veszik fel, amikor a fénye áthalad a bolygó légkörén, így az is nyomot hagy a spektrumon. Amikor a bolygó a csillag mögött van, csak a csillag színképe látható, így a kettő különbségeként előállítható a bolygólégkör spektruma, amiből főleg a hőmérsékletére lehet következtetni.

Az eredmények szerint az 51 Peg b tömege a Jupiterének fele, pályasíkja pedig körülbelül 9 fokos szögben hajlik a látóirányhoz. Mérete ugyanakkor nagyobbnak tűnik a Jupiterénél.

Jorge Martins egy hasonlattal érzékeltette a feladat nehézségét a Popular Science-nek.

Képzeljenek maguk elé egy lámpaoszlopot, ami több száz méterre van, egy kis éjjeli lepke kering körülötte. Ezt a kis lepkét szeretnénk láthatóvá tenni.

Rovatok