Index Vakbarát Hírportál

Higanyt találtak a titokzatos piramisban

2015. április 27., hétfő 11:53

Folyékony higanyt találtak a mexikói régészek a Teotihuacan romváros egyik piramisa alá ásott alagútban. A felfedezésből arra következtettek, hogy egy ősi sírkamra vagy más rituális helyiség nyomaira bukkantak. Sergio Gómez azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, hogy a Tollas Kígyó temploma alatt bukkantak rá a mérgező anyagra, ami miatt most védőöltözékben kell folytatniuk a feltárást.

Gómez csapata már hat éve dolgozik az alagútban, amelyen már eljutottak három föld alatti kamrába, 18 méterrel a felszín alatt. A kamrák bejáratainál érdekes tárgyakat találtak: jádekőből készült szobrokat, jaguárok maradványait, vésett kagylóhéjakat és gumilabdákat.

A higanynak semmilyen gyakorlatias szerepe nem volt a mezoamerikai kultúrák életében, de már más ásatási helyszíneken is találkoztak a folyékony fémmel, ami valószínűleg föld alatti folyókat vagy tavakat szimbolizált. A tükröződő felületére a feltételezések szerint úgy tekintettek akkoriban, mint amin keresztül betekintést nyerhetnek a természetfeletti világba, vagy esetleg a jövőbe láthatnak rajta keresztül.

A királyi sírkamra felfedezése azért lenne szenzációs, mert Teotihuacan népe – akiknek az elnevezéséről még nem döntöttek a régészek – nem hagyott maga után uralkodói maradványokat, amiket tanulmányozni lehetne. 

Az egyik elképzelés szerint, amit a régész munkatársai körében nagy elismertségnek örvendő Linda Manzanilla vetett fel, Teotihuacant négy társuralkodó vezette. Mások úgy vélik, hogy különböző klánok vezették az időszámítás szerint 2–7. században virágzó birodalmat, és egyik csoport sem tudta hosszabb időre megtartani az uralkodói pozíciót. 

Ha valóban egy királyi sírra bukkannak, megoldódhat a Teotihuacan vezetésével kapcsolatos rejtély.

Rovatok