Index Vakbarát Hírportál

Késve kap oxigént az űrállomás legénysége

2015. április 28., kedd 14:50

Műszaki problémák merültek fel a kedden elindított orosz Progressz teherűrhajóval kapcsolatban, - közölte a Roszkoszmosz orosz űrhivatal. A Szojuz hordozórakéták a bajkonuri űrközpontból történt start után nem a kijelölt keringési pályára állították az űrhajót, hanem 30 kilométerrel túllépték azt - írja az MTI.

A hordozórakétákról történt leválás után a személyzet nélküli Progressz M-27M űrhajó öt, az ISS-hez való kapcsolódásnál használt antennájából legalább kettő nem nyílt ki. Ezért el kellett halasztani az érkezést, a jármű legkorábban csak csütörtökön érheti el az ISS-t. A teherszállítónak eredetileg hat óra repülés után kellett volna rácsatlakoznia a nemzetközi űrállomásra.

Az űrhajó fedélzetén többek között egy győzelmi zászlót, ünnepi ételt és ajándékokat helyeztek el. A Nemzetközi Űrállomáson is megemlékeznek ugyanis május 9-én arról, hogy a Szovjetunió hetven évvel korábban legyőzte a náci Németországot. A győzelmi zászló annak a szovjet lobogónak a másolata, amelyet a Vörös Hadsereg katonái Berlin elfoglalásakor kitűztek a német parlament, a Reichstag épületére.

Az orosz teherűrhajó üzemanyagot, kísérletekhez használatos eszközöket és oxigént is szállít. Az ISS-en jelenleg három orosz és két amerikai űrhajós, valamint egy olasz űrhajósnő tartózkodik.

Rovatok