Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták az antarktiszi vérző gleccser szívét

2015. április 29., szerda 10:28

Antarktisz hátborzongató fagysivatagjai a Föld legszárazabb helyei, de a mélyen a felszín alatt élettel teli ősi vízhálózat rejtőzik – derítette ki egy friss vizsgálat. A Száraz völgyeknek is nevezett terület szinte teljesen jégmentes, néhány elszigetelt gleccsert leszámítva, és pár aprócska tó is található a felszínen. A régió szárazságának mértékét jól mutatja, hogy az arrafelé járó kutatók több ezer éve mumifikálódott fókákba is belebotlottak.

A szélsőséges viszonyok ellenére itt is van élet. A Taylor gleccser alatt például baktériumok élnek, amelyek vörösre festik az kicsordogáló olvadékot. A felfedezők elnevezték a helyet Vér vízesésnek. Most a kutatók azt is megállapították, hogy honnan származik ez a vörös olvadék.

A rozsdavörös víz az egész Taylor völgy alatt megtalálható, földalatti hálózat köti össze az ott található tavakat. Fontos felfedezés, hogy nem elszigetelt vizekről van szó. Jill Mikucki, a Tennessee Egyetem mikrobiológus kutatója úgy fogalmazott, hogy a felfedezésük kaput nyit a gleccserek alatti világ felé.

Mikucki csapata egy nemrég kifejlesztett légi műszerrel térképezte fel a környéket. Eszközük a talaj vezetőképességét méri meg 300 méteres mélységig, és ahogy a tudósok megfogalmazták, a sós víz szinte világított a térképen. A tengerparttól 12 kilométerre is kimutattak tengervizet, ami kétszer sósabb volt, mint ami a tengerben van. Ennek két oka lehet: vagy nagyobb méretű sós tavak voltak ott, amik azóta elpárologtak, vagy az óceán öntötte el a kanyonokat, sós vizet hagyva maga után.

A tudósokat azért tartja lázban a felfedezés, mert a Száraz völgyekben olyanok a körülmények, mint a Marson. A felszín alatt talált sós vizekből pedig arra lehet következtetni, hogy akár a Marson is rejtőzhetnek hasonló vizek, és azokban akár élet is kialakulhatott.

Rovatok