Index Vakbarát Hírportál

Pszichedelikus képekkel búcsúzik a Messenger

2015. április 29., szerda 16:57

Soha nem látott színekben nézhetjük meg a Merkúr felszínét. A NASA által közzétett képek nem a látható fénytartományban készültek, hanem a Messenger űrszonda spektrométere által több év alatt összegyűjtött információkat ábrázolják.

A 2011-ben felbocsátott Messenger folyamatosan, a fény több száz különböző hullámhosszán méréseket végzett a Merkúr felszínén, és ezeknek az eredményét ábrázolták vörös, zöld illetve kék színekkel. Az adatokból kiderül többek közt a bolygó ásványi összetétele és a kráterek kora is.

A Messenger jelentősebb felfedezései közé tartozik, hogy káliumot és ként azonosított a bolygó felszínén, pedig a Naphoz való közelségük miatt ezeknek az anyagoknak el kellett volna párologniuk. A Messenger ezen felül vízjég jelenlétét is megfigyelte, méghozzá olyan kráterek mélyén, ahová soha nem süt be a Nap.  

A Messenger várhatóan április 30-án délután, több mint 14 ezer kilométeres óránkénti sebességgel haladva fog becsapódni a Merkúr északi sarkvidékének közelében. Az ütközés ereje nagyjából 15 méteres krátert fog maga után hagyni.

A roncs referenciapontként szolgálhat majd a BepiColombo nevű európai űrszondának, ami várhatóan 2024-ben érkezik a bolygóra. A maradványok abban is segítheti a szakértőket, hogy jobban megismerhessék a Messenger által a Merkúron észlelt, meglepően gyors eróziós folyamatokat.  

Rovatok