Index Vakbarát Hírportál

Nagyobb babák születtek a pekingi olimpia idején

2015. április 30., csütörtök 15:50

A 2008-as pekingi olimpia idején jelentősen csökkentették a levegő szennyezettségét, és ennek eredményeként a nyolcadik hónapjukban lévő várandós anyukák nagyobb babákat szültek, mint azok, akik a szmogosabb hónapokban hozták világra gyermeküket - állapította meg egy szerdán közzétett tanulmány.

Ebben az időszakban a babák átlagosan 22 grammal voltak nehezebbek, mint az egy évvel korábban vagy egy évvel később születtek. David Q. Rich, a Rochesteri Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője semmilyen összefüggést nem talált a szmog és a születési súly között azon anyukák esetében, akik terhességük elsőtől a hetedik hónapjában jártak. A tudósok összesen 83 ezer szülés adatait hasonlították össze 2007 és 2009 között.

Peking nagyon odafigyelt arra, hogy az olimpia 47 napján tisztább legyen a levegő. Minden építkezést leállítottak, bezárták a gyárakat, és korlátozták az utakon közlekedő járművek számát. A szerzők szerint a tanulmányuk ékes bizonyítéka annak, hogy a rövid ideig tartó intézkedéseknek is pozitív hatásuk van az emberek egészségére.

Csen Juju professzor, a Pekingi Egyetem munkatársa óvatosabban fogalmazott, és úgy véli, hogy kollégája nem vett figyelembe más hatásokat, amelyek az olimpia idején érhették a várandós anyákat. Csen is a terület szakértője, 2013-ban arról írt tanulmányt, hogy a széntüzelésből eredő szennyezés miatt korábban halnak meg az emberek.

Rovatok