Index Vakbarát Hírportál

A matekérettségibe is beszivárgott a politika

2015. május 4., hétfő 19:47

Az érettségi hete hagyományosan az év legparásabb időszaka minden 18 éves számára, és ezen belül is külön lokális idegösszeomlás-csúcsot jelent a matematika napja. Hogy egy kicsit enyhítsük a feszültséget, eljátszottunk a gondolattal: mi lenne, ha a politika még a mostaninál is jobban rátelepedne az oktatásra, és egyenesen a pártok fogalmaznák meg az érettségi feladatait? Hát, valami ilyesmi lenne:

MATEMATIKA

KÖZÉPSZINTŰ

ÍRÁSBELI VIZSGA

2015. május 5. 8:00

Időtartam: 135 perc

1. feladat (FIDESZ)

A rezsicsökkentés egy család megélhetési költségeit egy évben 20%-kal csökkenteti. Ha Magyarország évente 12%-kal jobban teljesít, és közben az államadósság évi 43%-kal csökken, 2018-ra mennyivel ér többet a keményen dolgozó kisember fizetése, és ha nem ér többet, akkor erről az elmúlt hány év tehet? Válaszát indokolja!

2. feladat (KDNP)

Egy négytagú család a vasárnapi boltbezárás előtt heti X órát töltött együtt. A szabad vasárnap bevezetésével ez Y-ra nőtt. Ábrázolja a változást függvényen, majd végezzen parciális integrálást hétfőtől szombatig. Ha X2 = 3Y + 2, hány családtagnak kell a kisboltban a pult mögött állnia vasárnap, hogy a templomban töltött idő Y2-tel növekedjen?

3. feladat (Jobbik)

Egy derékszögű háromszög befogóinak hossza 14 és 23 centiméter. A cigánybűnözők ellopták az átfogót. Hány négyzetméteres gettóra van szükség az elhelyezésükhöz, ha eközben a parlamenti képviselők között a zsidó származásúak aránya X, ahol log (X + 14) = 88?

4. feladat (MSZP)

Egy dobozban 4 földpályázat, 3 közbeszerzés, és 2 autópálya-korszerűsítés dokumentumai vannak. Ha találomra kiveszünk közülük kettőt, mennyi a valószínűsége, hogy Mészáros Lőrinc kifelejtette azt a vagyonbevallásából? Legfeljebb hány csúcsa lehet annak síkban rajzolható gráfnak, ahol az erre a pályázatra kapott EU-támogatás 2-nél kevesebb éllel kapcsolódik Habony Árpád  saját lábán álló bankszámlájához?

5. feladat (DK)

Ha 5200 Nemzeti Dohánybolt összesen havi 45 milliárd forint forgalmat bonyolít le, mennyi védelmi pénzt kell fizetnie egy trafiknak havonta Lázár Jánosnak, hogy ő évente vehessen a 10 éves fia nevére egy 160 millió forintos lakást? Ha egy trafik kirablásával 22 ezer forint a zsákmány, hány évre kell Orbán Viktornak börtönbe vonulnia a trafikmutyiért? Válaszát indokolja!

6. feladat (Együtt)

Az ábrán Rogán Antal luxuslakásának növekedési függvénye látható a [0; 250] intervallumon ábrázolva. Ha a Belváros az elmúlt 4 évben 11 milliárd forintnyi ingatlanvagyont adott el, átlagosan 35%-os korrupciós rátával, az f függvény milyen értékeinél éri meg Louis Vuitton-, és milyennél Gucci-táskát vásárolni?

7. feladat (LMP)

A Paks2-projektre az állam 12 milliárd eurós hitelt vesz fel. Hány százalékkal növeli ez az államadósságot, ha a hitelt papíron a 99,87%-ban állami tulajdonban levő MVM Zrt. veszi fel, és havi hány forintjába fog kerülni egy magyar családnak a törlesztés 21 éves futamidővel számolva? Ha ugyanezt az összeget megújuló energiába fektetné az állam, hány év alatt térülne meg a befektetés, ha a napelemek hatékonysága évi 5%-kal nő?

8. feladat, csak emelt szintű érettségit íróknak! (Index)

Szabadon választott statisztikai módszert alkalmazva számolja ki, hogy az előző hét feladat esetében mennyi a valószínűsége annak, hogy valamelyik párt 0,0001 értékű humorérzék-hibahatárral számolva sajtóperrel fenyegeti meg az Indexet, vagy helyreigazítást kér.

Rovatok