Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Arab Emírségek is a Marsra megy

2015. május 7., csütörtök 18:42

A Mars légkörét fogja vizsgálni az Egyesült Arab Emírségek 2020-ra tervezett Mars-missziója, amelynek a Remény nevet adták a szakemberek – írja az MTI. Mohammed bin Rasíd ál-Maktúm sejk, Dubaj uralkodója tavaly jelentette be az első arab űrmisszió tervét, a program részleteit szerdán egy zártkörű sajtótájékoztatón fedték fel az illetékesek.

A tervek szerint az űrszondát 2020 nyarán indítanák útnak, abban az évben, amikor Dubajban rendezik meg a világkiállítást. Az út 7-9 hónapos lesz, a szakemberek azt remélik, hogy az űrszonda legalább 2023-ig Mars körüli pályán lesz majd. Az illetékesek nem közölték, mekkora lesz a program költsége.

Mintegy 75 mérnök – valamennyien az emírségek szakemberei – dolgozik a programon, de számukat megduplázzák 2020-ra. Ez egy nagyon fontos projekt számunkra a tekintetben, hogy milyen hatással lesz a tudományos, technológiai szektor fejlesztésre - hangoztatta Sarah Amiri, a program helyettes vezetője.

A Mars-misszió valóban egy remény az arab világ számára, azt az üzenet fogja küldeni ezen országoknak, hogy lehettek jobbak, gazdagíthatjátok hazátokat" - mondta Mohammed sejk, aki egyben az Egyesült Arab Emírségek alelnöke.

Rovatok