Index Vakbarát Hírportál

Ezt a rekordot soha nem akartuk elérni

2015. május 7., csütörtök 13:50

Rekordszintet ért el márciusban a légkör szén-dioxid-koncentrációja, ami az általános felmelegedés egyértelmű jele – közölte szerdán az Amerikai Országos Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA).

A szén-dioxid – az emberi tevékenység során felszabaduló elsődleges üvegházhatású gáz – légköri koncentrációjának világátlaga márciusban első alkalommal haladta meg a 400 ppm-es küszöböt – írja az MTI. (A ppm arányszám az egymillió egységre jutó részecskeszámot mutatja: részecske per millió.)

Ez csak idő kérdése volt – mondta Pieter Tans, a NOAA üvegházhatású gázok vizsgálatával megbízott vezető kutatója. A tudós elmondta, hogy a hivatal mérőállomásai korábban már mértek 400 ppm feletti értéket: 2012 tavaszán az Északi-sark körüli területeken és 2003-ban Hawaii-n.

Az ipari forradalom és a fosszilis energiahordozók tömeges felhasználása előtt ez a térfogatvolumen legalább 800 ezer éven át nem haladta meg a 300 ppm-et a sarki jégből vett minták szerint. „Ez arról tanúskodik, hogy a szén és a kőolaj égetése több mint 120 ppm-mel növelte a szén-dioxid-koncentrációt az ipari forradalom óta, ennek több mint a fele 1980 óta következett be” – mondta a kutató.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) március 13-én jelentette be, hogy 2014-ben megállt a fosszilis energiahordozók égetéséből származó szén-dioxid-kibocsátás növekedése, és a 2013-es szinten stabilizálódott. Pieter Tans szerint azonban az éghajlatváltozás megakadályozásához nem elegendő az üvegházhatású gázok kibocsátásának a szinten tartása.

A NOAA adatai szerint a légköri szén-dioxid-koncentráció éves átlagos növekedése 2,25 ppm volt 2012 és 2014 között, ez volt az egymást követő három év alatt mért legmagasabb érték. A NOAA Mauna Loában található hawaii megfigyelő központja áprilisban továbbra is 400 ppm feletti értéket mért, ami szintén a növekedési tendencia jele. Mauna Loában, a világ legrégebbi mérőállomásán, ahol 1958 óta folyik a mérés, 401,3 ppm-et mértek, míg 2013-ban a szén-dioxid térfogatvolumene mindössze két napon át haladta meg a 400 ppm-es küszöböt.

A havi átlagos koncentrációt folyamatos mérések alapján számítják ki. Világszerte 130 szén-dioxid-mérőállomás működik.

Rovatok