Index Vakbarát Hírportál

Megpróbálják feléleszteni a Philae-t

2015. május 7., csütörtök 10:43

Harmadszor is megpróbálja felvenni az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondája a kapcsolatot a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökösön lévő leszállóegységével, a Philae-vel – írja az MTI.

A Rosetta pénteken újranyitja kommunikációs rendszerét a Philae felé abban a reményben, hogy sikerül fogni az üstökösön hibernálódott robot jeleit – közölte szerdán Stephan Ulemac, a földi irányító központ projektvezetője.

Március közepén és április közepén a földi irányító központ szakemberei már megpróbáltak a Rosettán keresztül kapcsolatba lépnie a Philae-vel. „Hegyezni fogjuk a fülünket, de inkább valamikor később májusban vagy júniusban lehet a reálisabb időpont, amikor aktiválni lehet a robotot” – mondta a szakember.

Az üstökös augusztus 13-án kerül legközelebb a Naphoz, majd távolodni kezd tőle. A Rosetta kommunikációs egységét akkor augusztus 17-ig fogják bekapcsolva tartani - tette hozzá Ulamec. Ha addig nem sikerül kapcsolatba lépni a robottal, nem lesz több lehetőség arra, hogy felélesszék.

A Philae tízéves utazás után novemberben landolt az üstökös egy árnyékban lévő felszínén, ahol rövid adatgyűjtés után napelemes tápegységei kimerültek. A Nap energiájára van szükség ahhoz, hogy felébredjen és elkezdjen kommunikálni az európai irányító központtal. A Rosetta-misszió az ESA legnagyobb projektje, amelynek révén a tudósok bepillanthatnak a 4,6 milliárd éves Naprendszer keletkezésébe.

Rovatok