Index Vakbarát Hírportál

Péntek reggel 9-kor zuhanhat le a Progressz

2015. május 7., csütörtök 16:11

Nagy valószínűséggel péntek reggel, magyar idő szerint 9 óra körül térhet le keringési pályájáról és zuhanhat a Földre a Progressz orosz teherűrhajó – erre a következtetésre jutottak az Orosz Tudományos Akadémia Űrkutatási Intézetének szakértői.

A kutatók a május 6-i repülési adatokat alapján még úgy gondolták, hogy a Földre zuhanás nagy valószínűséggel – magyar idő szerint – a hajnali 2 órától 13 óráig terjedő idősávban történik – írja az MTI. Andrej Nazarenko professzor számításai szerint, melyeket csütörtökön az intézet honlapjára is feltettek, az adatok átlagolása alapján a becsapódás feltehetően kilenc órakor következhet be. A professzor szerint a bizonytalan kozmikus időjárási viszonyok miatt a teherűrhajó ennél korábban, de később is letérhet pályájáról.

A Progressz teherűrhajót április 28-án indították el a kazahsztáni Bajkonurból, hogy üzemanyagot, oxigént és élelmiszert szállítson a Nemzetközi Űrállomásra. Nem sokkal később azonban irányíthatatlanná vált, és nem sikerült helyreállítani vele a kapcsolatot.

Az orosz űrhivatal, a Roszkoszmosz már korábban tájékoztatott arról, hogy a Föld légkörébe érve a teherűrhajó el fog égni, és a Föld felszínét csak kicsiny alkatrészdarabkák érhetik el. Korábban a kiszolgált teherűrhajókat a Roszkoszmosz szakemberei a Csendes-óceánba irányították, de azok is nagyrészt már a légkörben megsemmisültek. A múlt héten történtek kivizsgálására Oroszországban vizsgálóbizottságot hoztak létre.

Rovatok