Index Vakbarát Hírportál

Elégett a Progressz, vécévészhelyzet lehet az űrállomáson

2015. május 8., péntek 08:42

Az előrejelzéseknek nagyjából megfelelően, bár a tippelt időnél pár órával korábban, közép-európai idő szerint péntek hajnalban semmisült meg a Progressz-M 27M jelű teherűrhajó, amivel az orosz űrhivatal földi irányításának nem sikerült kapcsolatot létesítenie a múlt keddi indítás után. Az űrhajó valahol a Csendes-óceán felett lépett vissza a légkörbe, és legnagyobb részt elégett, néhány különösen tartós, nemesfémből készült alkatrész csapódhatott csak az óceánba.

A teherűrhajóban a Nemzetközi Űrállomásnak (ISS) szánt rakomány volt, tudományos kísérletek és felszerelések mellett étel és vízutánpótlás ment volna a 400 kilométer magasan keringő hat űrhajósnak.

Egyes hírek szerint bár a szállítmány megérkezése nem létszükség (szinte minden létfontosságú dologból félévnyi tartalék van odafent), lesz olyan dolog, ahol kicsit átalakul az asztro- és kozmonauták napirendje.

Fogyóban van állítólag az a speciális zsák, amibe az űrhajósok a dolgukat végzik. A Moscow Times egy névtelen forrásra hivatkozva hozza a hírt, ami szerint az amúgy egyszer használatos vécézsákokat akár többször is használniuk kell az űrállomás lakóinak addig, míg a következő, akár augusztusig is tolódó Progressz-indítás meg nem történik.

Az űrvécé működésének alapja, hogy az űrhajósok egy csőbe végzik a dolgukat, ami vákuummal szív be mindent, mielőtt a minden szétterülne az űrállomás levegőjében. A vákuum egy műanyag zsákban végződik, a használt zsákokat alumíniumkonténerekben tárolják. A konténereket végül pont olyan Progressz űrhajóba töltik, ami most nem jutott el az ISS-ig. A Progresszek ugyanis odafelé felviszik a hasznos terhet, visszafelé pedig a szemetet pakolják beléjük, az űrhajó minden küldetés végén elég a légkörben, így semmisítve meg az űrállomás szemetét.

Rovatok