Index Vakbarát Hírportál

Az EU véget vethet az állatkísérleteknek

2015. május 11., hétfő 15:45

Az Európai Parlament hétfőn vitát kezdeményez az állatkísérletek betiltásáról az EU-ban. A vitanapot egy petíció miatt indították; ezt 1,2 millióan írták alá. Az új kezdeményezés a frászt hozta a kutatókra, akik hat éven át dolgoztak, mire elkészültek a szabályozással, ami szabályozza az állatkísérleteket az unión belül.

A kutatók attól félnek, hogy az Állítsák meg az élveboncolást néven futó kampány oda fajulhat, hogy egyes, újonnan megválasztott képviselőket befolyásolhat, és végül egy olyan módosítást szavaznak meg, ami felrúghatja a mostani gyakorlatot. Pedig ennek komoly kockázatai vannak.

A direktíva nélkül az állatkísérleteket leállítanák, és ez borzasztó következményekkel járhat. Többé nem tesztelhetnénk az új gyógyszereket, amiket az Alzheimer-kór, a szívbaj, a rák, illetve más betegségek ellen fejlesztenek. És ugyanez a sors várna az állatoknak szánt gyógyszerekre is.

– mondta Nancy Lee, a Wellcome Trust vezető tanácsadója. Hasonlóan látja a helyzetet Dame Kay Davies, az Oxford Egyetem kutatója is; szerinte az állatkísérletek betiltása miatt az állatok helyzete még rosszabbra fordulna, és Európa is elveszítené a vezető szerepét az állati és emberi egészségmegőrzés területén.

A hétfői találkozón az európai parlamenti képviselők meghallgatják a kezdeményezés szervezőit. Utána Francoise Barré-Sinoussi Nobel-díjas francia virológus fog beszélni az állatkísérletekről és az új gyógyszerek fejlesztésének fontosságáról.

Rovatok