Index Vakbarát Hírportál

Óriás rákpiramist találtak a tenger mélyén

2015. május 12., kedd 14:07

Egy mélytengeri búvár, P. T. Hirschfield az ausztráliai Blairgowrie Piernél merült le, amikor szörnyű látvány tárult a szeme elé: egy egész hegynyi pókrákot pillantott meg, akik egy óriási kupacba halmozódva gyűltek össze a tenger fenekén.

A rákokról közismert, hogy nagy csoportokat alkotnak, mielőtt belekezdenek az éves vándorlásukba, de senki sem tudja, hogy pontosan miért csinálják. Egyesek szerint az állatok nagyobb biztonságban érzik magukat, ha ilyenkor tömegesen gyűlnek össze; a páncéljuk ilyenkor elég védelmet nyújthat a nagyobb ragadozókkal szemben. Az így összegyűlt ráktömegek nem maradnak sokáig együtt; egy-két óra után általában már nyomuk sincs.

Rákpiramis a tenger mélyén

Hirschfield a GrindTV-nek azt mondta, hogy a pókrákokkal kapcsolatban eddig kevés kutatást végeztek, így a velük kapcsolatos vélekedések megmaradnak a spekuláció szintjén; az összes információ a Hirschfieldéhez hasonló megfigyelésekből származik. Hirschfield hamarosan újra alámerül, hogy a rákok vándorlását tanulmányozhassa, de a nagy utazás előtti gyülekezés okát még mindig nem sikerült megfejteniük a természettudósoknak.

Rovatok