Index Vakbarát Hírportál

Itt egy új dinoszauruszfaj, aki mindent kiszagolt

2015. május 13., szerda 18:28 | aznap frissítve

Félelmetes ragadozó lehetett az a dinoszauruszfaj, amely közeli rokona volt a népszerűségét a Jurassic Parknak köszönhető velociraptornak   állítja  az MTI a  Phys.org -ra hivatkozva.  A  most azonosított új fajnak az éles szaglása lehetett a legerősebb fegyvere.

Az új fajt egy már 16 éve kiásott egyed maradványainak a tanulmányozásával fedezte fel Steven Jasinski, a Pennsylvaniai Egyetem doktorandusza. Ő a koponya elemzéséből következtet arra, hogy eddig ismeretlen fajról van szó, amit a kutató Saurornitholestes sullivaninek nevezett el.

A nagyjából 75 millió éves egyedről először azt hitték, hogy a theropodák, vagyis szörnylábúak csoportjába tartozó Saurornitholestes langstoni faj példánya. Jasinski azonban finom különbségekre lett figyelmes. Észrevette, hogy az agy szaglógumójához tartozó koponyarész felülete szokatlanul nagy, és ez arra utal, hogy az állatnak rendkívül jó szaglása volt.

Jobb szaglása lehetett a családjába tartozó többi fajnál, a velociraptornál, a dromeoszaurusznál vagy a bambiraptornál is. Éles szaglása tehette félelmetes ragadozóvá

— mondta a kutató.

Kevesebb mint 90 centis csípőszélességével és nagyjából 180 centiméteres magasságával az S. sullivani nem volt különösebben nagy. Cserébe viszont mozgékony lehetett és gyors. A kutató szerint falkában vadászhatott, és kifinomult szaglásával könnyen megtalálhatta a zsákmányállatot.

Rovatok