Index Vakbarát Hírportál

Űrügynökség segít a kullancsvadászatban

2015. május 13., szerda 16:12

Az Európai Űrügynökség is támogatja azt a skót kezdeményezést, amely a kullancsok feltérképezését tűzte ki célul. A skót-felföldi Nemzeti Egészségügyi Szolgálat szerint a vérszívó kullancsok csípése tehet róla, hogy a Lyme-kóros esetek száma az elmúlt évtizedben tovább nőtt. A kezeletlen kullancscsípések akár hónapokkal vagy évekkel később is komoly idegrendszeri problémákat okozhatnak.

Az NSH Highland, a Highlandi Egyetem és a skóciai Rural College közösen fejlesztik a LymeMap nevű telefonos alkalmazást; ezzel minden biciklista vagy gyalogos feltöltheti egy térképre, hogy hol észlelt kullancsokat. A GPS segítségével a szoftver olyan környezeti információkat is csatolhat a feltöltéshez, mint a tengerszint feletti magasság, a levegő hőmérséklete, vagy a növényzet típusa.

Az Európai Űrügynökség 180 ezer fonttal támogatta a projektet; ez nagyjából 76,5 millió forint. A rendszert egy évig fogják tesztelni a megjelenés előtt; az NSH Highland szerint ha sikeres lesz, idővel piacra is dobhatják. Megfelelő finanszírozás esetén a rendszert akár állatról emberre terjedő betegségek feltérképezésére is használhatják más országokban.

Rovatok