Index Vakbarát Hírportál

Azonosították az első melegvérű halat

2015. május 15., péntek 16:23

A Hawaii partjainál élő tündöklőhalról (Lampris guttatus) megállapították, hogy ez az első melegvérű hal, ami megmagyarázza, hogy az óriási ragadozó miként tud ilyen fürgén mozogni az óceán háromszáz méteres mélységében. A nagy leleplezésről a Science című tudományos lapban tettek közzé egy tanulmányt az amerikai óceánkutató központ halbiológusai.

Korábban azt hitték a tündöklőhalról, hogy a hűvös vízben pont olyan lassan mozog, mint a többi hal, de Nicholas Wegner és munkatársai a kopoltyúszövetet megvizsgálva rájöttek, hogy az állat melegvérű, és emiatt gyorsan az áldozatai nyomába tud eredni. 

Wegnerék olyan ereket találtak, amelyek az állat testének belsejéből meleg vért szállítanak a kopoltyúk felé. Ezek az erek segítenek felmelegíteni a hideg vízben lehűlt vért. A kutatók arra is felfigyeltek, hogy a hatalmas állat folyamatosan csapkod az úszóival, és ezzel generál hőt a testében. Az állandó mozgás a hal anyagcseréjét, mozgását és reakcióidejét egyaránt felgyorsítja.

Megállapították, hogy a tündöklőhal testhőmérséklete körülbelül 22 Celsius-fokkal melegebb, mint a víz amiben él.  Bizonyos halak, például a tonhalak és a cápák, részben melegvérűek – ez teszi lehetővé, hogy a mélyebb vizekben is aktívan tudjanak vadászni. Viszont a tündöklőhal az első teljesen melegvérű faj.

A tündöklőhalak egyébként Hawaii partjainál élnek, amíg ki nem fogják őket, hogy az éttermek tányérjaira kerüljenek. A szenzációs felfedezés természetesen a fajra irányította a környezetvédők figyelmét, akik abban bíznak, hogy sikerül megvédeni ennek a kivételes állatnak az élőhelyeit a túlhalászástól.

Rovatok