Index Vakbarát Hírportál

Nagy a pofája, de repülni is tud vele

2015. május 15., péntek 17:37

Az Odontomachus, azaz a csapdarágójú hangya elképesztő szorítóerejű állkapcsáról híres, amivel az áldozatait éppúgy összeroppanthatja, mint a hangyabolyra támadó ellenfeleit. A PLOS One-ban megjelent tanulmány szerint az Odontomachus csáprágóinak van még egy előnye: a segítségével katapultálhat, ha megpróbálják elkapni.

A Fredrick Larabee és Andrew Suarez által vezetett kutatást az Ilinois-i Egyetemen végezték. A rovartani szakértők 2006-ban figyelték meg először, hogy az Odontomachus a csápjainak gyors pattintásával elképesztő sebességgel lőheti ki magát a neki ásott csapdából; eközben akár a 225 kilométeres óránkénti sebességet is elérheti.

Akkora erőt fejtenek ki ilyenkor, hogy amikor ráharapnak [a talaj] elmozdíthatatlan részére, az ellenhatás olyan erővel löki őket hátra, hogy a levegőbe repülnek tőle.

– mondta Suarez a kutatást finanszírozó National Geographicnek.

Eleinte nem volt világos, hogy a hangya azért harapott oda olyan erősen, hogy biztonságba röptesse magát, vagy csak véletlenül sikerült a trükk, amikor megpróbálta megtámadni az ellenfelét. Az újabb vizsgálatok alapján a harapás szándékos kitérő manőver lehet, különösen akkor, ha az Odontomachus a legfélelmetesebb ellenfeleivel, a hangyalesőkkel kerül szembe.

A vizsgálathoz a kutatók műanyag edényekbe tették a hangyákat, amiket 4 centiméter vastagon feltöltöttek homokkal. A homokágyba egy-egy hangyalesőt rejtettek el; ezek úgy vadásznak, hogy a homokban csapdát ásnak a hangyának, majd amikor a gyanútlan rovar alatt beomlik a talaj, elkapják.

Ahogy a videón is látható, az Odontomachus ilyenkor szándékosan használja a csáprágós trükköt, hogy kikerüljön a csávából. A kutatók összesen 117 kísérletet végeztek; a hangyák az esetek 15 százalékában megpróbáltak kitérni a hangyalesők elől, és ezzel megduplázták a túlélési esélyeiket.

Bár néha előfordult, hogy a manőverrel a hangyák egyenesen a hangyalesők szájába pöckölték magukat, a kutatók egyúttal azt is megállapították, hogy az egyik csapdarágójú hangya, az Odontomachus brunneus elég gyorsan szalad ahhoz, hogy kikerüljön a neki ásott halálcsapdából.

Rovatok