Index Vakbarát Hírportál

Régészeti labort adtak át Esztergomban

2015. május 15., péntek 15:00

A legkorszerűbb berendezésekkel felszerelt régészeti térinformatikai laboratóriumot adtak át pénteken Esztergomban, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészeti tanszékének gyakorlati képzőhelyén. Major Balázs tanszékvezető az MTI-nek elmondta, hogy a kutatólabor felszerelésére és a 13 szobából álló régészeti gyakorlóbázis helyiségeinek felújítására több tízmillió forintot fordított az egyetem. A labor működtetésére öt főállású munkatársat alkalmaznak.

A létesítmény a legmodernebb, geodéziai és térinformatikai adatgyűjtést biztosító precíziós mérőeszközökkel, valamint adatfeldolgozásra alkalmas mérnöki számítógépekkel és szoftverekkel rendelkezik. Az új eszközökkel lehetővé válik a pontos topográfiai felmérések elvégzése, valamint a légifotók, 3D felmérések és geofizikai vizsgálatok adatainak feldolgozása.

A labor a három éve indult régészképzés nemzetközi és hazai kutatási programjaihoz biztosít térinformatikai hátteret, valamint az egyetem egyházrégészeti kutatócsoportjának munkáját segíti. A tanszék a jövőben szeretne műemlékek és ásatások dokumentálására, illetve háromdimenziós modellezésre használható kamerás drónt beszerezni, akárcsak földradart, magnetométert és talajellenállás-mérő műszert, mert ezekkel önállóan végezhetnének roncsolásmentes régészeti kutatásokat.

Rovatok