Index Vakbarát Hírportál

Terminátor-állkapoccsal mentettek meg egy beteg teknőst

2015. május 17., vasárnap 12:41 | aznap frissítve

Törökországban egy 3D-nyomtatóval készített fémállkapoccsal mentették meg egy sebesült óriásteknős életét, aki így már nyugodtan visszaúszhat a tengerbe, írja az Endgadget.com.

A teknős fél arcát korábban egy hajópropeller roncsolta szét, és sokáig úgy tűnt, bele fog halni a sérülésébe, mert nem tud rendesen táplálkozni a vízben. A török állatvédők azonban összefogtak a BTech Innovation nevű céggel, és a teknős fejének komputertomográfiás vizsgálatai után 3D nyomtatóval készítettek neki pótlást a szétroncsolódott alsó és felső állkapcsok helyére.

3D-nyomtatós protézis mentette meg a teknőst

A Terminátor-filmeket idéző protézis a gyógyászatban közkedvelt titánból van, amit könnyen befogad az élő szervezet. Az anyag ráadásul nem rozsdásodik, és a sós tengervíztől sem lesz baja, hiszen ugyanebből az anyagból készülnek a hajó- és repülőgép-alkatrészek is.

Áprilisban egyébként szintén 3D-nyomtatóval mentettek meg egy másik óriásteknőst, Kleopátrának ugyanis "elpiramisizálódott" a páncélja. Azaz a helytelen táplálkozás miatt az egyes csontpáncél-elemek külön-külön, kúpszerű növekedésnek indultak, az alapjuknál pedig kisebesedtek, betöredeztek és fertőzésveszélyessé váltak, ezért 3D-nyomtató segítségével terveztek neki egy ideiglenes, munkavédelmi sisakokra emlékeztető műpáncélt, amíg meg nem gyógyult alatta az igazi.

Rovatok