Index Vakbarát Hírportál

Grillszerszámot műtöttek ki egy pitonból

2015. május 18., hétfő 18:46

Kínos helyzetbe sodorta magát egy falánk piton Ausztráliában: a prédaegérrel együtt azt a grillcsipeszt is felfalta, amivel a gazdája etette. A Winston nevű, kétéves woma piton olyan erősen az állkapcsa közé szorította az alkalmi evőeszközt, hogy gazdájának esélye sem volt kifeszíteni azt onnan.

Az állat hamarosan az adelaide-i állatkórházban kötött ki, ahol eleinte el sem akarták hinni, mi történt, de a röntgenfelvétel minden kétséget kizáróan megmutatta, hogy nincs tévedés, grillszerszámot rejt a kígyó belseje.

Az orvosok ekkor már felismerték, pontosan milyen formájúra is feszült a kígyó, még azt a kis pöcköt is látni vélték, amit ki kell húzni ahhoz, hogy a fogó összezárva maradjon. A szerszám kiszabadítása nem is volt olyan egyszerű, az altató pontos kiszámítása például nagyon nehéz, a hidegvérű kígyók anyagcseréje egészen máshogy működik, mint az emlősöké, a hibás dózis meg is ölheti az állatot.

A fogó kiszabadításához speciális műtéti fogásokra volt szükség, a kígyó csontozata, test- és bőrfelépítése is teljes mértékben eltér az általában megszokott esetekhez képest. Végül a hasfalon egy rövidebb bemetszéssel vágott nyíláson keresztül húzták ki a fogót szegény Winstonból. Az állapotáról beszámoló újságcikkek szerint négy hét múlva veszik ki a varratokat.

Rovatok