Index Vakbarát Hírportál

Pókeső hullott Ausztráliában

2015. május 19., kedd 16:19

Az emberiség visszatérő rémálma, hogy egy reggel felébredve kiderül, hogy a pókok átvették a hatalmat, mindenhova hálót szőttek, ameddig a szem ellát, finom fehér fátyol borítja a tájat. Na, pont ez történt idén májusban az ausztráliai Goulburnben.

America has Sharknado, we have Spider Rain http://t.co/5GdxJU9eii

— SharynMunro (@SharynMunro) May 18, 2015

A jelenség ráadásul nem merült ki abban, hogy konkrétan mindent pókháló borított, még a levegő is tele volt a szelek szárnyán repkedő, milliószámra megjelenő apró pókkal. „Felnéztem az égre, és több száz méter magasra felnyúló, vékony szálakat láttam mindenfelé” – számolt be a valósággá vált horrorfilmről Ian Watson helyi lakos. „A házam úgy festett, mintha a pókok vették volna át a hatalmat."

Watson a Facebookon kérdezett utána, hogy máshol is tapasztalják-e ezt az ismerősei, vagy csak az ő szakálla van tele apró pókokkal. Kiderült, hogy a várostól 10 percnyi autózásra is a pókok az urak.

Az események persze nem a maja világvége frissített dátumát jelzik előre, egyszerű tudományos okok állnak a háttérben. Az alapjelenség (mármint a levegőben repkedő, apró pókok) rendszeres dolog, sok pókfaj fiatal egyedei így hagyják el a szülőhelyüket: tucatnyi szálat eresztenek ki egyszerre, ezekbe belekap a szél, így a starthelytől egészen messze is eljuthatnak.

A tömeges jelenlét az, ami igazán rémisztő, de ez sem ritka: Texasban és Brazíliában is láttak már ilyet, illetve pár éve egy másik ausztrál településen, Wagga Waggán is. A kedvező körülmények miatt a szokásosnál jóval több pók kel ki egyszerre, akik aztán nagyjából ugyanakkor válnak elég fejletté ahhoz, hogy a kedvező időjárási helyzet hatására úgy döntsenek, hogy útra kelnek. A leszállás után a vitorlaként és ejtőernyőként szolgáló pókhálóköteg persze visszamarad, ez az, ami fennakad mindenen, a bokroktól és a fáktól kezdve a házakon át az ember nyelvéig mindenhol. Ez az állapot ritkán tart pár napnál tovább, de a sok pókháló már ennyi idő alatt is kísérteties hellyé varázsolja az érintett környéket.

Rovatok