Index Vakbarát Hírportál

Cukorból ópiátot csinál a génmanipulált élesztőgomba

2015. május 19., kedd 17:08

Egy kanadai kutatócsoportnak sikerült genetikai áttörést elérni, és lemásolni azt a mechanizmust, amivel a mákgubóban cukorból ópiátok jönnek létre. Ehhez egy génmanipulált élesztőgombát használtak, amit mákból, cukorrépából, és különféle baktériumokból származó génekkel turbóztak fel. A tudósok meg is ijedtek kicsit a saját eredményüktől, hiszen, ahogy a Nature tudományos folyóiratban írják, ezzel az élesztőgombával bárki kotyvaszthat magának otthon heroint, ehhez csak egy sörfőző készletre, és az erjesztés folyamatának minimális ismeretére van szükség.

A kutatók nem is publikálták az élesztő előállításának részleteit, azt mondják, előbb szeretnének együttműködni a hatóságokkal, hogy elkerüljék a házi heroinfőzdék felbukkanását.

A kutatók egyébként több mint tíz éve dolgoznak azon, hogy megfejtsék és reprodukálják azt a bonyolult, 15 lépésből álló kémiai folyamatot, aminek során a cukorból morfiumot és más ópiátokat állítanak elő egyes növények, elsősorban a mák. A kutatók szerint az élesztővel új drogvariációkat is létrehozhatnak, kevésbé addiktívakat, erősebb, vagy hosszabban tartó hatásút - de új gyógyszerek készítéséhez is használható.

Rovatok