Index Vakbarát Hírportál

Olajkatasztrófa miatt pusztulnak a delfinek

2015. május 21., csütörtök 15:00

A Mexikói-öböl tömeges delfinpusztulása és BP 2010-es olajkatasztrófája egyértelműen összefügg egy új kutatás szerint – írja az MTI. A Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal szerint az olajkiömlés óta a partokon talált palackorrú delfinek közül rengetegen szenvedtek tüdő- és mellékvese-károsodást, mivel olajjal szennyezett vízben úsztak.

A BP mélytengeri olajfúró-platformja 2010. április 20-án süllyedt el a Mexikói-öbölben. A tenger mélyén megsérült olajkutat csak augusztus 4-én tudták eltömíteni. A közben eltelt 106 nap alatt 780 millió liter nyersolaj került a tengerbe. Az esemény az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb természeti katasztrófája volt. A cég nem ismeri el, hogy a delfinek a tengerbe ömlött olaj miatt pusztulnak; szerintük az állatokkal sima légúti betegségek végeztek.

Új halálozási rekord

A kutatók 46 delfintetemet vizsgáltak, amelyeket Lousiana, Mississippi és Alabama államok partjain találtak 2010 júniusa és 2012 decembere között. A vizsgálatokon elemezték az állatok tüdő- és mellékveseszövetét is. Ugyancsak megvizsgálták a New Orleanstól délre fekvő, súlyosan szennyezett Barataria-öbölben talált 22 delfint tetemét is.

A szakértők szerint az olajszennyezés krónikus mellékvese-problémákat idézett elő a delfineknél, így kevesebb eséllyel élték túl a hideget, a fertőzéseket és a bakteriális tüdőgyulladást. Az olajszennyezés a vemhességükre is komoly hatással volt.

Stephanie Venn-Watson, a kutatás vezetője elmondta, hogy a delfinek azért érzékenyek az olajszennyezésre, mert a tenger felszínén vesznek mély levegőt – ott, ahol az olajhártya elborította az öböl vizét az olajfúró platform elsüllyedése után.

A kutatással a szövetségi kormány és a kutatók a legközvetlenebb összefüggést mutatták ki az olajszivárgás és a tengeri emlősök tömeges pusztulása között.

Nem maradt más ok, amivel magyarázni lehetne az állatok betegségeinek természetét, az elpusztult egyedek számának növekedését, illetve ezek térbeli és időbeli egybeesését az olajkatasztrófával.

– mondta Venn-Watson.

A Mexikói-öbölben évente átlagosan 63 delfin pusztult el 2002 és 2009 között. Az olajkiömlés utáni hónapokban a halott állatok száma 125-re nőtt, 2011-re már 335-re. Az olajkatasztrófa 2010 áprilisában történt; azóta évente átlagosan több mint 200 állat veszett oda. Szakértők szerint még nem volt példa ilyen hosszú, ennyi egyedet érintő delfinpusztulásra a Mexikói-öbölben.

Rovatok