Index Vakbarát Hírportál

Szavazza meg, mi fénylik a Ceresen!

2015. május 22., péntek 12:14

A Dawn nevű szonda újabb, a korábbinál részletesebb fotókon örökítette meg a Ceres nevű törpebolygó titokzatos fényes foltjait. A mostani képeken egy pixel nagyjából 640 méter, így némi számolgatás után kiderül, hogy a legnagyobb folt 143 ezer négyzetkilométeres kiterjedésű, vagyis nagyjából másfél Magyarországnyi.

Azt már korábban megtudtuk, hogy az, ami először egy, aztán két foltnak tűnt, valójában egy tucat kisebb-nagyobb folt együttese, és egyre valószínűbb, hogy egy jéggel borított felület veri vissza ilyen erősen a napsugarakat. Pontosan azonban még a kutatók sem tudják, viszont a NASA arra is kíváncsi, hogy az emberek szerint mi lehet az ok, így szavazást indítottak.

A lehetőségek között a vulkán, a gejzír, a jég, a sómező, illetve a bármi egyebet jól lefedő „egyéb” kategória szerepel, aki szavazni szeretne, itt teheti meg. A cikk írásának pillanatában természetesen az egyéb vezet, de valószínűleg csak azért, mert az idegen civilizáció nem szerepel külön a listán.

A Dawn jó másfél hónapig, június 30-ig marad ezen a magasságon, jelenleg 7200 kilométerre van a Ceres felszínétől. Sokkal részletesebb képek tehát nem mostanában lesznek, de azért ne csüggedjünk, még mindig bőven van idő a küldetésből.

Rovatok