Index Vakbarát Hírportál

Milliárdok tűntek el a korrupt orosz űriparban

2015. május 26., kedd 13:49

Először nem hittem az ellenőreimnek

– mondta Tatjána Golikova, amikor az orosz parlamentnek számolt be a Roszkozmosz űrügynökségnél elvégzett pénzügyi átvilágításról. Az auditorok vezetőjét sokkolta a hibásan felhasznált pénzek összege. Az űrhivatal egyedül 2014-ben 92 milliárd rubelt költött el megkérdőjelezhető módon. 

A Roszkozmosz problémáinak középpontjában az ország keleti részén épülő Vosztocsnij Kozmodróm állt. Az oroszok ebbe az új kilövőközpontba akarják átköltöztetni a Szojuz a és Progressz űrhajókat, hogy azokat ne a Kazahsztán területén lévő Bajkonurból kelljen felbocsátani az űrbe. Vosztocsnijnak év végére kell elkészülnie, és 2018-ban már onnan akarják elindítani az űrhajósokat.

A projekt azonban lassan halad, finanszírozási és korrupciós problémák miatt. Golikova megállapította, hogy az építési költségek 20 százalékkal nőttek. Több büntetőeljárás van folyamatban korrupciós vádak miatt, de a gazdasági válság sem tett jót az orosz űriparnak: a következő évtizedre 35 százalékkal csökkentették a Roszkozmosz költségvetését. 

A pénzügyi gondok és a rossz munkamorál nemcsak az építkezésre nyomja rá a bélyegét, hanem a felbocsátásokra is: az elmúlt két hónapban Oroszország két űrhajót vesztett el. Egy személyzet nélküli teherűrhajó a légkörben égett el, egy mexikói műholdat szállító Proton-M rakéta pedig Szibériában zuhant le.

Rovatok