Index Vakbarát Hírportál

Hamis tojásokkal szivatják a madarakat

2015. május 27., szerda 13:00

A maradak átverése a legújabb őrület a 3D nyomtatás világában, de ez nem öncélú viccelődés, hanem komoly tudományos munka.

Mark E. Hauber professzor, a Hunter College munkatársa a vörösbegyek és a barnafejű gulyajárók kapcsolatát tanulmányozza, és ehhez kellenek neki nyomtatott hamis tojások.

A gulyajáró ugyanis más madarak fészkébe rakja le a tojásait, akárcsak a kakukk, és a szegény vörösbegyeknek folyamatosan új technikákat kell kitalálniuk, hogy leleplezzék a betolakodókat, még mielőtt azok kikelnének.

Ezeket a technikákat próbálta megfigyelni Hauber, de eddig nem tudott könnyen tojásokat gyártani. A 3D nyomtatónak hála rájött, hogy a kisebb alakbéli elváltozások nem növelték az idegen tárgy felismerésének veszélyét. A tudós rájött, hogy sokkal fontosabb a tojások színe.

Amíg a tojás színe megegyezett a vörösbegyekével, addig az összes nyomtatott tojás a fészekben maradt, ám amint megváltoztatták a színt, hogy az jobban hasonlítson a gulyajárók tojásaira, a fészekbe helyezett hamis tojások 79 százalékát leleplezték a vörösbegyek.

Rovatok